Hotel Gouden Bergen

De Theatertroep

za 10 mei

wo 19 feb
Komedie Theater
IMG_1885

Een hotel is de wereld in het klein. In de suites en bars vertoeven de gasten. In de dienstgangen van de spa en de bijkeukens van het restaurant scharrelen de obers en schoonmakers rond. De haves en de have-nots leven samen in één gebouw, maar ze gebruiken aparte trappenhuizen en nuttigen volstrekt andere maaltijden in strikt gescheiden ruimtes. Ook in het kleine provinciehotel Gouden Bergen heerst een sublieme segregatie. De personages ontmoeten elkaar steeds in duo’s, in een theatrale estafette.

Verschillende onderwerpen passeren de revue, waarin de personages lijnrecht tegenover elkaar staan: Zet je een kind op de wereld in het licht van de klimaatcrisis? Hoe dicht je de kloof tussen arm en rijk? Moet je grote bedrijven beteugelen als ze kleine ondernemingen wegconcurreren? Zijn Nederlanders bereid de wapens op te nemen, als hun vrijheid wordt bedreigd? De normale gang van zaken wordt aan het wankelen gebracht en krijgt een laatste zet wanneer een rijke filmregisseur en een beroemde actrice samen met hun dochter een kamer betrekken en besluiten aan te pappen met de familie die het hotel runt. Het duurt niet lang of het komt tot een explosieve botsing tussen de twee gezinnen, met verstrekkende gevolgen voor iedereen; de oude orde ligt definitief in scherven.

Hotel Gouden Bergen is een maatschappijkritische tragikomedie die op speelse wijze grote thema’s behandelt als privilege, geld, onbegrip, klasse en afkomst. We laten ons inspireren door de hitserie The White Lotus en de beroemde Fawlty Towers-reeks.

De Theatertroep is een zeskoppig Amsterdams collectief bestaande uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever. Ze maken grenzeloos toneel, zoals in Shakespeare’s Globe-theater; toneel voor alle lagen van de samenleving, wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie. De Theatertroep heeft met hun Vaudeville een eigen manier gevonden om dit drempelvrije toneel te maken: lichtvoetig, grotesk, intelligent, tekstueel virtuoos en bewust onhandig. Het publiek wordt direct aangesproken en krijgt een bonte mix van slapstick, zang, tekst, dans en beeldende performance voorgeschoteld. Ze hebben de afgelopen jaren furore gemaakt op festivals als De Parade en Lowlands en touren met hun voorstellingen door heel Nederland en België. Sinds 1 juli 2024 hebben zij de leiding over het Betty Asfalt Complex overgenomen dat zij vervolgens omdoopten tot Theater de Richel.

Kyrian Esser debuteerde in 2023 met zijn roman Dans Panfilo Dans. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste avondvullende theatertekst Wie the fuck is Alice dat in de enscenering van de Theatertroep in het najaar van 2023 in vele theaters door het land te zien was.

Credits
Tekst:
Kyrian Esser.
Van en met: De Theatertroep.
Marketing: Laura van Wingerden.
Acquisitie: Via Rudolphi.

07-05-2025 - 20:00
08-05-2025 - 20:00
09-05-2025 - 20:00
10-05-2025 - 20:00
19-02-2025 - 20:00
20-02-2025 - 20:00
21-02-2025 - 20:00
22-02-2025 - 20:00
Grote Zaal
€ 18.00 (Standaard)