BODEM - BUIK - BREIN

Dette Glashouwer en Joop van Brakel

zo 16 feb

vr 14 feb
Theater
_JDZ5375-1 (1)

Ooit was het godslasterlijk te beweren dat onze planeet niet het middelpunt van het heelal is; het bracht Galileo op de brandstapel. En sinds Darwin is de mens slechts een diersoort, niet de kroon op de schepping. Maar wat als nu ook nog eens blijkt dat we niet zozeer een individu maar eigenlijk meer een ecosysteem zijn?

Glashouwer Theaterproducties maakt innovatief en humorvol theater dat tot nadenken stemt en bewustzijn verruimt: over ons geldsysteem, over communiceren of over de dood. Samen met componist en muzikant Joop van Brakel gaat Dette Glashouwer opnieuw op avontuur: BODEM-BUIK-BREIN: 2 performers met ieder 100.000 miljard figuranten.

Ook al werkten ze jarenlang samen, nu pas staan Joop en Dette samen op het toneel, in regie van Dirk Groeneveld. Ze dachten elkaar wel zo’n beetje te kennen, maar wie zijn ze eigenlijk als blijkt dat het onze darmmicroben zijn die ons aanzetten tot sociaal gedrag?

Het lijkt een sciencefictionwereld waar we in terechtkomen als we het spoor van de microben volgen. We komen oog in oog te staan met triljoenen wezens in de bodem die in contact staan met de miljarden wezens in onze buik. In een handvol gezonde aarde zitten evenveel levende wezens als er mensen op aarde zijn, in onze buik wonen meer diertjes dan we cellen hebben. We gaan zien hoe ze jagen op elkaar, seks hebben, hoe ze samenwerkingen aangaan, hoe ze elkaar opeten en uitpoepen. Als 99% van onze genen in ons lichaam aan microben toebehoren, die vanuit de darmen signalen naar de hersenen sturen, wie zijn we dan, wie is er eigenlijk verslaafd aan chocola?

En we zoomen uit. Terwijl in de Amsterdamse bodem de eerste gasleiding werd aangelegd (1816), werd er even later ergens in Duitsland de eerste kunstmest ontwikkeld door iemand die daar later spijt van kreeg. In Theater de Richel  valt te beleven waarom…..

Langzamerhand zien we de 100.000 miljard figuranten van Joop en de 100.000 miljard figuranten van Dette tot leven komen. We leren hun namen kennen en ze leiden ons naar de toekomst. We lopen in kostuums gemaakt van hun vrienden, de Kombucha bacteriën, en verwonderen ons over levensstijlen die we er nog maar kort geleden op na hielden en die ons nu misschien barbaars voorkomen. “Jullie aten zóógdieren?!”

BODEM-BUIK-BREIN 2 performers met ieder 100.000 miljard figuranten, lijkt wel een absurde voorstelling met na afloop een eetbare aarde soep naar Japans recept van chef kok Simon de Boer en napraten met o.a. Marco van Es, onze microbenexpert van Bac2Nature, en Robin Habbé, onze filosoof mensbeelden.


www.detteglashouwer.com

Foto: Jeroen Dietz

14-02-2025 - 20:00
15-02-2025 - 20:00
16-02-2025 - 15:00
Grote Zaal
€ 19.50 (Standaard)