Blauwe Lucht

De Theatertroep

za 19 okt

wo 9 okt
Komedie Theater
De Theatertroep

De hel dat zijn de anderen, schreef Sartre. De hel dat is Terschelling, vindt Arie Storm. Speciaal voor de Theatertroep bewerkte hij zijn roman Schoonheidsdrift voor toneel. Blauwe Lucht is een daverende slapstick-komedie over Tom, die samen met zijn vriendin het vakantie-eiland bezoekt, om daar met lichte tegenzin een schrijfcursus te volgen en met minder lichte tegenzin zijn schoonvader te bezoeken, die de helft van het eiland bezit. Nadat een bescheiden explosie zijn vakantiehuisje heeft vernietigd, begint Tom’s verhaal steeds verder uit de hand te lopen en komt de schrijfcursus onverhoeds toch goed van pas. Maak u klaar voor een ware waddenkomedie over een zanderige gevangenis waaruit je maar moeilijk kunt ontsnappen.

In Blauwe Lucht nemen we de toeristische zucht naar ‘authentieke ervaringen’ onder de loep. Waar toerisme in eerste instantie (economische) voorspoed kan brengen op de plekken die toeristisch interessant zijn, blijkt dat er een onoplosbare paradox is geslopen in het hele reisgebeuren. Reizen is synoniem geworden met het verzamelen van unieke ervaringen: die ene mooie plek waar nog niemand is geweest en waar de natuur of cultuur nog zo ongerept is. Maar zodra de eerste toeristen zich op die steeds zeldzamer wordende onontgonnen plek begeven is het hek van de dam. Deze reisdrift is dus een paradoxale behoefte, die precies dat vernietigt wat hij nastreeft.

De Theatertroep is een zeskoppig Amsterdams collectief bestaande uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever. Ze maken grenzeloos toneel, zoals in Shakespeare’s Globe-theater; toneel voor alle lagen van de samenleving, wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie. De Theatertroep heeft met hun Vaudeville een eigen manier gevonden om dit drempelvrije toneel te maken: lichtvoetig, grotesk, intelligent, tekstueel virtuoos en bewust onhandig.
Het publiek wordt direct aangesproken en krijgt een bonte mix van slapstick, zang, tekst, dans en beeldende performance voorgeschoteld. Ze hebben de afgelopen jaren furore gemaakt op festivals als De Parade en Lowlands en touren met hun voorstellingen door heel Nederland en België. Sinds 1 juli 2024 hebben zij de leiding over het Betty Asfalt Complex overgenomen dat zij vervolgens omdoopten tot Theater de Richel.

Arie Storm is bekend van romans als Luisteren hoe huizen ademen (2013), Het laatste testament van Frans Kellendonk (2015) en Het horrortheater van de 
Nederlandse literatuur (2019). Ook vertaalde hij onder meer werk van Peter  Ackroyd, John Banville en George Orwell.  Zijn werk is altijd komisch en tegelijkertijd maatschappelijk relevant. Voor hem is schrijven voor toneel een onderzoek hoe hij buiten de vorm van de roman om  een zo rijk mogelijke beeldtaal kan creëren. Blauwe Lucht is zijn derde toneelstuk, na Circus Reve en De Dostojevski van de polder.

Credits:
Tekst:
Arie Storm
Van en met: De Theatertroep
Marketing: Laura van Wingerden
Acquisitie: Via Rudolphi
Foto: Barbara Raatgever

09-10-2024 - 20:00
10-10-2024 - 20:00
11-10-2024 - 20:00
12-10-2024 - 20:00
13-10-2024 - 20:00
16-10-2024 - 20:00
17-10-2024 - 20:00
18-10-2024 - 20:00
19-10-2024 - 20:00
Grote Zaal
€ 18.00 (Standaard)