–
Sprookjes van thuis (4+)
Казки з дому (4+)
duur 60 min
Sprookjes van thuis is een kleurrijke familievoorstelling waarbij vier Oekraïense sprookjes worden vertaald door middel van tekst, beweging en muziek. Door het tweetalig uit te voeren is het voor zowel Oekraïens sprekenden als Nederlandssprekenden goed te volgen. Het zijn zowel klassieke als moderne sprookjes vol fantasie, humor en symboliek.
De geverfde vos – van Ivan Franko
Over een vos die koning wordt, tot het volk zijn grote geheim ontdekt.
Het magische ei – volkssprookje
Een mysterieus verhaal over een magische wereld waarin een man een magisch ei ontvangt van een adelaar. Maar met de grote voorwaarden dat hij het niet laat stukvallen!
Guldjian – volkssprookje
Een traditioneel sprookje van de Krim Tataren, de originele bevolking van De Krim. Over een heldin die haar koninkrijk beschermt tegen een gevaarlijke draak. Meneer Katskie, Mira en de Zee – van Oksana Lushchevska. Een modern sprookje over een meisje met een kat. Ze verlangt naar de zee en gaat ernaar op zoek.
Door de Russische invasie in Oekraïne hebben veel Oekraïners moeten vluchten. In dit project werkt Anastasiia Liubchenko samen met zowel Oekraïense vluchtelingen als Nederlanders die professioneel actief zijn in het theater. Met Sprookjes van thuis wil Anastasiia een bijdrage leveren aan de ontmoeting tussen Nederlanders en Oekraïners. Sprookjes geven een heel andere, meer universele inkijk in een cultuur. Iedereen herkent de sprookjesvorm en heeft er een bepaalde vorm van nostalgie bij.
regie Anastasiia Liubchenko (UA/NL)
concept Anastasiia Liubchenko (UA/NL), Maryna Staryk, Iryna Holodiuk (UA)
spel Nick Bos (NL), Nataliya Skryabina, Oleksii Yatsiuta, Anastasiia Vorobiei,
Veronika Zablotska (UA)
visueel artiest Anastasiia Liubchenko (UA/NL), Nataliya Skryabina (UA)
muziek Thijs Felperlaan (NL)
zang Nataliya Skryabina, Mariia Lukashuk en Antonina Vinnyk (UA)
kostuums Jookje Zweedijk (NL), Nataliya Skryabina (UA)
Een samenwerking van Stichting Mime Wave, het Amsterdam Museum en de Oekraïense School Dzherelo.
Met dank aan Het Amsterdams fonds voor de kunst, Het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Cultuurfonds en Janivo Stichting.